Sve o psima

Dobrodošli na moj blog


18.12.2008.

IQ test za pse

Ovo sam vidio na jednom sajtu pa evo da podjelim ovo sa vama interesantno je
Pseći IQ

Možda ne možete naučiti starog psa novim trikovima, ali to ionako nema veze. Važnije je znati da su naši psi, mladi i stari, inteligentni na svoj vlastiti način i da ih volimo bez obzira na sve. Zapravo, svi naši psi imaju tri vrste inteligencije: spremnost na rad i poslušnost, nagoni i prilagodljivost.

Zanimljivo, ali spremnost na rad i poslušnost vašeg psa ovise mnogo manje o njemu, a više o njegovoj pasmini. Svaki vlasnik graničarskog kolija reći će vam da ta pasmina najbolje uči nove naredbe. To su potvrdila i testiranja koja su također pokazala da pudli, njemački ovčari i zlatni retriveri imaju vrlo razvijenu ovu vrstu inteligencije. Možda biste i vi htjeli doznati više o nagonskoj i prilagodljivoj inteligenciji vašeg psa. U tom slučaju dobro je znati da se to može izmjeriti testiranjima.

Kao malu zabavu – nemojte ovo shvatiti previše ozbiljno – možete dati svom psu ova tri testa.

Zamotajte poslasticu u komad papira za pečenje. Ako pas šapama razmota papir dajte mu tri boda. Ako koristi šape i usta dajte mu dva boda. Ako ne može razmotati papir nego se samo igra zamotuljkom, dajte mu jedan bod. Ovaj test mjeri rješavanje problema.

Prebacite ručnik preko glave svog psa. Ako se izvuče kroz manje od 15 sekundi dajte mu tri boda. Ako mu treba 15 do 30 sekundi, dva boda. Ako mu treba više od 30 sekundi dajte mu jedan bod. Ovaj test mjeri planiranje i rješavanje problema.

Stavite poslasticu ili njegovu omiljenu igračku ispod jedne od tri poredane kante. Pokažite psu ispod koje je kante poslastica, a zatim ga okrenite na na deset sekundi prije nego ga pustite. Ako odmah krene prema pravoj kanti (onoj koja skriva poslasticu) dajte mu tri boda.

Ako uspije iz dva pokušaja naći poslasticu, dajte mu dva boda. Ako prvo provjeri dvije krive kante prije nego nađe poslasticu, dajte mu jedan bod. Ovaj test mjeri pamćenje.

Ako je zbir bodova vašeg psa devet on je možda pseći Einstein. Ako dobije šest do osam bodova bistar je kao planinski potočić. Ako ima četiri ili pet bodova prosječan je. Ako ima tri boda ili manje ne zaboravite kako je sladak!

Evo malo se zabavite i pokušajte ovo kod kuće sa svojim psima!Baš me zanimaju rezultati i reakcije!

18.12.2008.

Vucijaci

Imo sam prije prekrasnog psa "Vucijaka"nazalost umro je prije nekoliko godina :(

Vucijaci su pouzdani psi,a imo sam priliku da vidim da je jedan Vucijak spasio iz rijeke jednog covjeka...evo nesto o ovom prekrasnom psu...

Vucijaci su veoma hrabri psi,dobri su u pratenju tragova pa zato se koriste kao "policijski psi".Vucijaci bi svom vlasniku spasili zivot bili oni dresirani ili ne,veoma su pametni,vole igru i vole puno jesti :)
Vucijaci se moraju cesto kupati i treba se sa njima cesto igrati,Vucijaci su se dokazali kao najpametniji i najsposobniji psi za pracenje tragova.Takoder trebaju se redovno vakcinisati kao i svaki drugi pas,redovno kupati,cisti,itd..
18.12.2008.

Sibirski Huskyji

Sibirski Huskyji su privlačni psi, srednje veliki, snažni, energični i ponosni vučni psi, sposobni povući lakše terete umjerenom brzinom na duge razdaljine. Sibirski Husky su psi stvoreni za trčanje i ako im ne možetepružiti ono što njihova pasmina zahtjeva, bolje je da se odlučite za neku drugu rasu jer bi ubrzo došlo do velikih problema.
Sibirskog Huskyja je uzgojio narod Chukchi iz sjeveroistočnog Sibira kao izdržljivog vučnog psa. Korišteni su i u lovu na jelene kao goniči. Godine 1909, prvi veći broj tih Chukchi pasa donesen je na Aljasku kako bi se natjecali u " All-Alaska Sweepstakes" trci na duge staze i Aljaški musheri (vozači saonica s psećom zapregom ) su brzo spoznali mogućnosti tih malih i kompaktnih pasa iz Sibira.
U zimi 1925, kada se epidemija difterije pojavila u izoliranom gradiću Nome na Aljaski, spasonosni serum iz udaljenog Nenana donijeli su musheri sa svojim psećim zapregama. Taj pothvat donio je nacionalnu zahvalnost i promicanje vozača i njihovih pasa. Jedan od tih vozača, Leonhard Seppala, doveo je svoju zapregu Sibirskih Huskyja, potomaka prvih donesenih pasa iz Sibira, u Sjedinjene Američke Države. U Novoj Engleskoj natjecao se u utrkama vučnih pasa i ponovo dokazao nadmoć Sibirskog Huskyja nad domaćim psima. Vozači Nove Engleske dobili su priznanje 1930, a već 1938. osnovan je Američki savez Sibirskih Huskyja.
KARAKTERISTIKE PSA:
Veličina. Srednje velik pas (ženke od 53-55 cm, mužjaci od 56-60 cm )
Težina : ženke od 16-22kg, mužjaci od 18-26 kg
Boja dlake: sve moguće
Boja očiju: plava i smeđa u svim mogućim kombinacijama
KRZNO I NJEGA
Sibirski Husky je pas o kojem se prilično lako brinuti. On je po prirodi čist  i bez  zamjetljivog mirisa. Sami se održavaju čistim i potrebe za kupanjem su minimalne. Često kupanje s šamponima nije preporučljivo, jer im se time skida sloj masnoće s dlake koji ih štiti od + 40°C do - 40°C. Ustvari, mnogi vlasnici kupaju svoje pse jednom godišnje ili rjeđe. Dvaput godišnje ostaju bez poddlake. To je razdoblje vrlo intenzivnog gubitka poddlake koje može trajati tri ili više tjedana, a poprilično ovisi i o klimatskim uvjetima. Mnogi se slažu da je s tim periodičnim problemom lakše izaći na kraj ,nego s konstantnim opadanjem dlaka nekih pasmina mekog krzna. U tom razdoblju, najbolje ga je redovito četkati.. Nikakvo timarenje ili šišanje nije potrebno ni preporučljivo.  Nokte bi im trebalo povremeno provjeriti i po potrebi podrezati, naročito ako pas ne trenira, a kod aktivnih pasa to nije potrebno.
TEMPERAMENT
Ima odličan temperament, njegov nježan i prijateljski stav ostavština je prošlosti s obzirom da ih je narod Chukchi držao u obiteljskim skloništima i ohrabrivao svoju djecu da se igraju s njima. Na Aljaski griju djecu u igluima. Huskyji su pozorni psi, spremni udovoljiti i prilagodljivi. Nisu agresivni i  sposobni su  za timski rad i vuču. Sibirski Huskyji su vrlo inteligentna i samostalna pasmina. Mogu biti vrlo tvrdoglavi, zahvaljujući njihovoj prvotnoj namjeni i mogu se lako dosađivati. Iako je Husky dobro društvo za svakoga bez obzira na godine i interese, ipak se ne preporučuje za osobe kojima je on prvi pas kojeg su ikada imali, jer greške je lako napraviti i ponekad vrlo teško ispraviti kod ovog inteligentnog  psa. S obzirom da je sposoban pokazati veliku privrženost svojoj porodici, ovo baš i nije pas za samca. Prema strancima ne pokazuje strah ni sumnju, te stoga nije prikladan za psa čuvara.
ZANIMLJIVOST:
Mnogi često pitaju: " Jesu li Sibirski Huskyji djelomično vukovi?". Ne, Sibirski Husky su udomaćena čistokrvna pasmina i tako je već stoljećima. Zbog male sličnosti s vukovima povremeno ih se upotrebljava i u filmovima kako bi " odglumili" vuka, ali ni u kom slučaju nisu vukovi, čak ni djelomično.

Vjerojatno niste ni pomislili da ćete linjanjem Huskyja imati i koristi. Kako dlaka nema mirisa, možete s njom puniti jastuke, koji su zdravi, meki i topli, presti dlaku za pulovere, praviti pojaseve, jer je izvrstan lijek za reumu.

18.12.2008.

rotvajler

Rottweiler je izvrstan pratitelj i čuvar, on je miran i samopouzdan pas sa usađenom željom za zaštitom doma i obitelji, no ukoliko se odlučite za nabavku rottweilera morate biti svjesni odgovornosti koju ste time na sebe preuzeli, zbog osobina koje posjeduje ta pasmina, te zbog njihove veličine i snage. Također morate biti svjesni i činjenice da rottweiler nije pas koji se uklapa baš u svaki dom. Pravilnim treningom i socijalizacijom možete dobiti izvrsnog kućnog ljubimca, odanog prijatelja, poslušnog radnog psa. Oni su izuzetno odani, puni ljubavi, prekrasni i inteligentni. Nisu veliki lajavci, no dobri su čuvari koji ce vam najaviti kada se nešto neobično dešava. Njihova osobnost može varirati od velike naklonjenosti, do izrazite povučenosti, no u prosjeku to nisu niti psi koji su sramežljivi, ali ni psi koji se lako uzbude. S njima je relativno lako raditi, dobro usvajaju naučeno, odnosno prilično su podložni dresuri. Vrlo su društveni pa će vas često slijediti iz sobe u sobu i pažljivo pratiti sto to radite. Zbog njihove jačine i snage nužna je socijalizacija i trening u ranoj dobi. Nervoza, sramežljivost ili pretjerana uzbuđenost su nepoželjne kod psa ovakve veličine i snage.

Što se izgleda tiče, rottweiler je srednje velik, snažan pas, čvrste građe, velike snage i izdržljivosti. To je crn pas sa jasno određenim paležima na obrazima, njuški, prsima i nogama, te iznad oba oka. Dlaka mu je ravna, srednje dužine. Ova pasmina spada u II FCI skupinu, 2. sekciju (molosoidne pasmine). Rottweilerova težina kreće se (prema FCI standardu) od oko 42 kg za ženke do oko 50 kg za mužjake. Visina ženki prema FCI standardu je 56-63 cm, a mužjaka 61-68 cm.

Rottweilere cesto smatraju agresivnim psima. Jedan od razloga za to je između ostalog i to sto vrlo cesto takve pse znaju nabavljati "macho" tipovi koji ih huškaju, ili pak ljudi koji se nisu dovoljno raspitali o pasmini, ne znaju ga pravilno odgojiti i eto problema. No, iako općenito možemo reci da rottweileri imaju jaki teritorijalni instinkt, te ce sasvim sigurno obraniti dom svog vlasnika i svoj čopor od uljeza, ipak agresivnost i zaštitnički instinkt variraju kod svakog psa.
Svaki pas ce biti onakav kakvim ga vlasnik napravi.

<< 12/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031